Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 13:21 - Утре е 21.12.2012. Да си спомним с добро за фатализма!
Автор: fenor Категория: Технологии   
Прочетен: 3121 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.12.2012 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Колкото и да подминаваме неизбежния въпрос: "Фатална ли е 2012г?", той все пак се налага от самосебе си, след като толкова време ни занимаваха с измисления въпрос за "Пророчеството на маите". Всъщност пророчество на маите няма. Те са създали своя цивилизация, следвали са представите си за света и живота, имали са  календар, създаден според техните представи и традиции, но не са могли да го изживеят до край и да го продължат с нови периоди(Тун и Ка-тун) защото идва друга "цивилизация" и им налага своите представи. Къде тук е пророчеството на маите?
Така че отговорът на първият въпрос "Фатална ли е 2012г" е положителен.  Фатална е за фатализма, тая детинска игра на известна част от човечеството, която може да се сравни с "руска рулетка". Руска ролетка с уникалността на живота, при което обаче някой насочва дулото към другите, а не към себе си. Защото той много добре знае, че заряда макар и "кьорфишек" върши работа. За съжаление наивните се ловят и на празна кукичка.
Все пак беглите наблюдения водят на мисълта, че човечеството като че ли е на път да се излекува от тази детска болест.  Може би е имунизирано, от множеството проби-грешки през вековете, откакто фиксира в история събитията, които го връхлитат.
Пророчествата за края на света водят корените си от пелените на човешката цивилизация. Още когато "първият гении" е посял семената на надеждата за сигурност на човешкия живот на базата на резултатите на разумно вложения труд в земеделие, животновъдство, строителство и системно изучаване на природата, неговият съперник за вниманието  на хората е избоботил първото фатално пророчество за за неуспех, разруха и смърт. Понякога вродения скептицизъм и есхатологичен комплекс на хората ги е изкушавал  да се вслушат в думите на "буботилника" и най-често са изживявали тежки страдания и разочарования.  
Хитрите "зналци" винаги са  използвали "механизма" на пророчествата за свои политически цели.
Безспорно най- известното фаталистично пророчество е "Апокалипсиса" на св. Йоан.
Но докато той гони и постига с текста си една политическа цел: Развенчаване мита за "вечната" власт на вездесъщата тогава Римска империя, примерът му е подхванат и многократно разигравани с откровенно вредни за хората цели - периодични, смущаващи душите психози, за космически апокалипсис и край на човешката цивилизация.
В него участват и вярващи и скептици сякаш ги привлича бездната на хаоса.
А може би наистина е така? 
Хайде да оставим скептиците настрана, те са си такива, малко мазохисти и въобще ...малко... даже и на брой.
Но защо ли и вярващите? Да не би Космосът да е  картонена кула или пясъчен замък край брега, та да се срути за една секунда. 
То не бяха психози през последните 2 хилядолетия:
Една в Европа към 500-та година, несъс
тояла се.
Друга в Европа към 1000-та година, пророчество за страшния съд - масово покайващи се, самоубиващи се хора, други безумно гуляещи като за последно и разпиляващи мечтите и имуществото си преди "сетния" ден. В същото време печелещи хитреци трупащи имущество на гърба на наивниците.
Трета към 1900 година, макар и по-невзрачна.
После следват двете световни войни, истински катаклизми, пълни с трагизъм и разруха, но все пак не  края на света.
После се заредиха едни пишман пророци. То не бяха сектански гурута, ексрасенси и вкопчили се във "вечността" като удавник за сламка писатели.
 Е накрая дойде ред на маите. Единствената полза от последното е, че много хора научиха кои и какви са били маите.
Всъщност тая серия вероятно няма да спре. "Умниците" ще му намерят колая. Идва 2013 година. Едно фатално число! Добре е, че няма 13-ти месец. Иначе представете си какво ли щеше да се разпространява за 13.13. 2013 година. Но пък наближава 21. 12. 2021, което е направо "фатално" съчетание от двойки и единици.
Така че да пожелаем на нумеролозите и есхатолозите: Дерзайте, вашата специалност са числата и кой знае защо фатализма.
Но и да не им пожелаваме те все тая си знаят, както е казал народа "Едно си баба знае едно си бае"
Ами крайно време е да се сетите, че  освен от адреналин и кортизол отделяни при стреса, имаме нужда и от ендорфини и серотонин.
Да сменим плочата, моля, някак си отегчителна стана музиката.
 
Затова докато науката и религията се справят успешно с всички трудности на познанието за Вселената и преодолеят  човешката немощ за успешни предсказания
предлагам да гледаме все така с разумен скептицизъм и незлоблив хумор на опитите на пишман пророците.
Днес е Игнажден, на зсички именници наздраве!
Традиция за българите е на този ден да си гостуват с добри пожелания за здраве и сполука, за добра реколта през следващата година и щастие през идващите празници. 
Желая го на всички от сърце!
Весела Коледа и Новогодишна нощ, и да бъдем добри и щедри към хората край нас! 








Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenor
Категория: Технологии
Прочетен: 454673
Постинги: 45
Коментари: 269
Гласове: 5879
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930