Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2007 01:37 - В отговор на m-i, и други
Автор: fenor Категория: Технологии   
Прочетен: 3347 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 25.12.2007 02:00


Наистина има  хипотеза, че в едно неопределено все още далечно минало, Земята е правела годишна обиколка по околослънчевата  си орбита за 360 дни, което би могло да породи съответния календар. Ако такова време е имало, някъде в праисторията на човечеството, тогава са прави ония учени които предполагат, че в ония далечни времена някяква човешка общност е създала универсална измерителна система в която свързващото звено между измерителните единици за време и пространство е било числото 360. За такава възможност споменах във втория си постинг. Ако това е така, за което няма преки доказателств, а само коствени, значи впоследствие времето за околослънчевата обиколка на Земята се е променило, като се е удължило с пет денонощия. Причините за това, чисто теоретически, могат да бъдат три:
- Или е започнала да се движи по орбита с малко по-голяма обиколка,т. е. по отдалечена от слънцето
- Или в същата орбита е започнала да се движи с малко по-малка скорост.
- Или комбинация от двете.
И в трите случая причината за промяната се търси в хипотетичния сблъсък на голямо небесно тяло - комета или астероид - със Земятя, сблъсък който променя импулса на орбиталното движение. Въпросът е че няма все още категорични доказателства за такова събитие. Някои западни учени учени търсят потвърждение за подобна възможност в най-древните митове от Шумер, Индия, Египет, Китай и др., където се разказва за някякви катастрофични събития, сякаш описващи падане на голямо небесно тяло на замята. Подобна възможност утвърждава Алън Алфорд в книгата си "Когато боговете слязоха". Тезата е любопитна, но само митовете не са достатъчни като доказателство. Тяхното повествование вместо конкретност и категоричност съдържа множество иносказателни мотиви, обвързано е с древни поверия и текстовете са  пригодени да служат на религиозния култ. С една дума, дори да ги приемем за създадени като отражение на едно истинско събитие в дълбока древност, личи си че са прередактирани за други цели. В последно време има опити да се потвърди научно космическа катастрофа като се изследват, с С14  и други модерни методи, черупки на миди в пясъчни отложения навътре в сушата, далеч от съвременния бряг, на терени в Англия, Шотландия, Испания и Франция, а също и в някои солени водоеми и солени пустини на континента Америка. Това са изследванията на  L.S. King, Morphology of the Earth. На български те са коментирани в книгата "Машината на Уриел" от Кристофър Найт и Робърт Ломас, интересна но все пак по-скоро научно-популярна книга. Датировките защитени в труда на Кинг дават два периода на отложения - около 7600 г. пр. Хр. и около 3100 г. пр. Хр. Това му дава основание да предположи два сблъсъка и два потопа. според него тези два случая е особенно втория са дали отражение във фолклора на народите. Може би бъдещи изследвания на други аномални факти ще потвърдят и доуточнят тези догатки. 
Числото 360 е използвано за деление на кръга още в най-ранните документи останали от шумерите, но за това време е документирано че годината се състои от 365 дни. В такъв случай остава възможността целенасочено да са елиминирали петте допълнителни дни, които и без това са приемани за принадлежащи на божествата и да са използвали числото 360 за деление на кръга поради качествата му изтъкнати в предишния постинг. Другата хипотеза е в процес на доказване.
Що се отнася до поддържаната от bogoizbrania теза че в Книгата на пророк Данаил е описана година от 360 дни, с дванадесет месеца по 30 дни всеки, като всеки месец започвал със новолуние мога да кажа че в преводите до които аз имам достъп такова нещо няма. Там се казва че вавилонският цар накарал придворните си сънегадатели да постят 30 дни. Това не е достатъчно предположение за какъвто и да е календар. А иначе календарът , който са употребявали вавилоняните е известен, той е чисто лунен, започвал е с "неомения" и е имал 12 месеца редуващи се с по 29 и 30 дни, тоест 354 дни. Съвсем същия календар е известен и за израелтяните.Нека bogoizbrania  предложи изцяло текста и източника от където го е взел и тогава може да коментираме по обстойно. Макар че с тази материя човек никога не може да бъде напълно категоричен. Има създадени през вековете стотици варианти на календари в опит да бъдат съчетани слънчевият, лунният и някои звездни цикли. 



Тагове:   отговор,


Гласувай:
0



1. mikii - Друга хипотеза...
19.12.2007 02:01
Има и друга хипотеза. Някога Земята не е имала естественният си спътник - Луната. В момента в който Луната приближава застрашително Земята става така, че бива захваната от земната гравитация и остава в орбита и до ден днешен. Това поражда доста катаклизми и променя леко както орбитата, така и скороста на въртене на Земята. Може би там се нарушава 360 дневният цикъл!?

Знанията ни назад в историята са нищожни. когато кажем древна цивилизация се връщаме само няколко хиляди години назад. Дори и 200 хиляди да се върнем - това е нищожно в сравнение с времето през което съществува Земята. ...Интересно!?
цитирай
2. анонимен - продължителноста на девя е била по ...
24.12.2007 17:17
продължителноста на девя е била по голяма
цитирай
3. fenor - В отговор .
25.12.2007 02:41
Благодаря на всички, които са отгърнали блога и са прочели моите постинги. Особено благодаря на тези които са предложили свой коментар. Макар че съм любопитен за всички алтернативни хипотези по разглежданата проблематика, по-добре ще бъде ако коментарите бъдат придружени с някакво доказателство за предлаганата възможност. Така разискванията ще придобият по-реалистични измерения. Към това се стремя досега и ще продължа и занапред. В отговор на "Мики" ще отбележа че хипотезата му е интересна и възможна, но от досегашните познания за културата на човечеството в ранните епохи наблюдения на луната са извършвани и записи върху камък са правени много преди да се появят първите календари. Например край село Байлово, Софийско, върху варовиков скален масив, са открити записи на лунните фази от времето на ранния неолит(8000 г пр. Хр. - Археоастрономия, Т. Стойчев, 1998).
Благодаря и на "анонимен". Неговата хипотеза предполага по-бавно въртене на земята около оста й. Всъщност това е вариант на възможността земята да е понесла удар от относително голямо небесно тяло, което да е променило импулса на движението й, за по-кратко или по- продължително време.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenor
Категория: Технологии
Прочетен: 454080
Постинги: 45
Коментари: 269
Гласове: 5879
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031