Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2007 20:31 - ЗА "ГОДИНАТА" ОТ 360 ДНИ
Автор: fenor Категория: Технологии   
Прочетен: 4899 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2008 06:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Някой беше задал подобен въпрос... Използвам този повод защото числото отдавна провокира у мен някои мисли.  Всъщност година от 360 дни не е фиксирана никъде в историческите документи. Както отбелязах в предишният си постер древноегипетската година съдържала 360 активни дни плюс пет празнични. Петте празнични дни в края на годината били посветени на петте Велики божества – Ра, Озирис, Изида, Сет и Птах.  Календарът на египтяните бил слънчев, а знаем че слънчевата година се състои от 365, 25 дни. Това е времето за което Земята прави пълна обиколка около Слънцето. Древните са наблюдавали движението на небесните тела целогодишно, в продължение на хилядолетия, като са отбелязвали и записвали внимателно цикълът на повторение на множество астрономични процеси.

Правили са го всички древни цивилизации, и месопотамските (начиная от шумерите, най-ранната етностна култура по тия места), и египтяните, и протоиндийците, и китайците. Наблюдението са извършвали специални служители към храмовете (жреци астрономи), а резултатите от тяхната дейност са служили освен за целите и задачите на култа (службите на божествата в храмовете), също и на обикновеното население от земеделци и скотовъди, за да съобразяват подходящото време за селскостопанска работа.   Както доказват най-новите изследвания поне едно хилядолетие по рано (към петото, четвъртото хилядолетие пр. Хр.), прецизни астрономически наблюдения посредством специални кръгли каменни и дървени съоръжения(най-късният представител на тоя вид астрономични обсерватории е Стоунхендж) са водили представителите на т. н. Мегалитна култура в Евразия. Още те са отчитали вярно характерните точки на слънчевия кръговрат – равноденствията през пролетта и есента и слънцестоянията през лятото и зимата. На територията на днешна България също са открити останки от тази култура, а находките от Варненският некропол, Караново , Градешница и др. дори са по-ранни от западноевропейските.

Съвсем наскоро беше съобщено, че проведените изследвания върху вкаменелости на мидени черупки отнасят легендарния потоп към акваторията на Черно море през 7-мото хилядолетие пр. Хр.(6030 г. пр. Хр.) Бъдещите изследвания може би ще намерят останките на предпотопната цивилизация дала тласъкът на съвременното развитие на човечеството. 

            “Датирането” в Стария завет (Библията), доколкото се споменават ориентирани към празниците дни, вероятно е дадено съобразно древноеврейският лунен календар.Има сериозни данни че еврейският лунен календар произлиза от един от най старите лунни календари познати в историята – халдейския, документиран още към 2400 г. пр. Хр. При чисто лунните календари началото на всеки месец съвпадало с поредното новолуние и месецът продължавал 29, 5 дни, до следващото новолуние. Лунната годината имала 12 месеца (луният месец е периодът на един пълен лунен цикъл, от новолуние до новолуние), което прави 12 Х 29,5 = 354 дни. При тоя тип календари се акцентува върху фазите на луната. Поради това, че не се съобразяват със сезоните на слънчевата година, те не са пригодни за земеделските народи и се използват най-вече от племена и народи живеещи в пустинята, където звездното небе и луната се наблюдават през по-голямата част от годината и лунните фази са добър ориентир за времето при скитанията на  пустинните номади. Той е много подходящ за скотовъдите, тъй като част от жизнените процеси у животните, например възпроизводителните, са свързани с лунните цикли. Така е и при хората, менструалният цикъл на жената до голяма степен е подчинен на лунните фази. Тоя тип календари са свързани много често със специфични култови практики и по тази причина съпътстват слънчевите календари.  Така в християнските календари понякога са отбелязани със специални знаци фазите на луната. Там където са използвани от земеделски народи е търсен начин да бъдат свързвани със слънчевия календар, като е имало два действащи календара, лунен и слънчев или е използван някой от вариантите на лунно слънчевите календари, където се търси математическа или астрономическа връзка между двата цикъла.

            Споменатото по-горе число 360 е свързано с друго древно наследство.Една от загадките на днешната човешка цивилизация е деленето на кръга на 3600, което сме наследили от най-ранните човешки култури и без двоумение използваме до днес. Никой не може да каже кой и защо е разделил кръга на 3600, а не на 4800 например. Още древните шумери през четвъртото хилядолетие пр. Хр. използват тази ъглова скала. Единственото, което науката казва по въпроса е, че числото 360 се дели точно на всички прости числа, с изключение на 7. То осъществява подходяща връзка между десетичната и дванадесетичната бройни системи, като се дели на 12, също на 10, 15, 18, 20, 24, 30, 36, 40, 60, 90, 120 и т. н.. Това безспорно е така, ала някои учени смятат, че избора на това число е опит да се създаде универсална измерителна система, свързваща измерителните единици за време (брой дни в годината) и пространство (дъгата и хордата на единица ъгъл). Дали за тази цел са изпуснали петте дни в слънчевата година, като божии дни, утежняващи системата, дали са имали предвид една лунна година от 12 месеца по приблизително 30 дни, или да речем някога преди потопа слънчевата година е имала точна бройка 360 дни. Има предположения, че потопът е следствие на падане на масивно космическо тяло върху земята, което би могло да отмести земната орбита. Разбира се това са само догадки, възможно е дори безпочвени, но все пак видно е, че човешката наука не начева от нас, тя не е наченала дори с удивителната промяна на човешкия манталитет осъществен от древногръцките философи след Талес Милетски. Тогава е осъществена просто решителна промяна във философията на науката, като е отхвърлено ирационалното метафизично мислене, и е възприето рационалното материалистично.Което дава решителен тласък за развитие на модерната наука. Все пак трябва да знаем че, една съществена част от фундамента на научното познание за устройството на света е осъществена още в зората на човешкото развитие, когато започват първите опити за целенасочено производство и натрупване на хранителни запаси, което освобождава определен човешки контингент от нуждата да си подсигурява ежедневно насъщния и му дава възможност да погледне света с очите на анализатор.  Така човешкото общество се снабдява с нови удивителни средства за повишаване на продуктивността  на ежедневния труд. Тъй някак се ражда науката.

 

Литература:

 

  1. История на нравите, София 2001, изд. ЛИК
  2. Времето и календарния проблем, Умленски В. Шкодров В. Запрянова А., София 2005, А И”Марин Дринов.
  3. История на календара и хронологията. Селешников С.И., София 1985, Изд. “Наука  иизкуство”
  4. Изгубените цивилизации на каменната ера, Ричард Ръдгли, 2006, ИК “Бард”      



Гласувай:
0



1. cecka1504 - Много добър и интересен синтез. В ...
02.12.2007 07:33
Много добър и интересен синтез. В тази връзка би било интересно да се спомене и за древните американски култури. На практика те най-точно са изчислили годината.
цитирай
2. mikii - Някога...
17.12.2007 07:03
Някога, преди много хилядолетия Земята се е въртяла по-бързо. Нищо чудно тогава да е направен календара с 360 дни!? За една обиколка около Слънцето са и трябвали 360 дни ....а сега и трябват около 365.... Много интересна тема!
цитирай
3. logos888 - цифрите 360, 12, 10, 36. . . и други се ...
19.04.2008 09:40
цифрите 360,12,10,36...и други се употребяват за изчисления при "анатомията" на системите или психосистемите на човека и престъпника(звяра). Пресмятането решава задачата и отговорът е винаги един и същ -666. Тази и други задачи от Библията са коментар за закономерност.
цитирай
4. balkan1 - Преди настоящия календар ...
19.09.2012 10:31
... от дванадесет месеца сме имали календар от ДЕВЕТ месеца с по четеридесет дни и от там са ни останали тези четеридесет дни след раждането и след смъртта -
http://balkan1.blog.bg/photos/93492/original/Devet_edited.JPG
При различните календарни системи месеците са имали различен брой дни -
9х40
10х36
12х30
НО в месеците са влизали ТРИСТА И ШЕСТДЕСЕТ ДНИ.
В края на годината са оставали ПЕТ дни които са били празници НО предполагам че във връзка с приказката за това че всяко чудо е за три дни ПЕТТЕ дни са разпрезелени по тримесечията и на края на годината остава един ден - ЕДНАЖДЕН, омотан от християнството като Игнажден -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenor
Категория: Технологии
Прочетен: 455137
Постинги: 45
Коментари: 269
Гласове: 5879
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930